Wykonanie muffin z kawałkami czekolady to czysta przyjemność. Na prawdę warto, mała rzecz a cieszy.....
15 min
Składniki:
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g cukru,
200 g czekolady (to od Nas zależy czy będzie to czekolada gorzka, mleczna czy też mleczna plus gorzka),
2 jajka,
375 ml mleka,
160 g stopionego masła,
Czekoladowe małe co nieco ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier i pokruszoną czekoladę ( im większe kawałki czekolady tym muffiny są bardziej puszyste po upieczeniu). W osobnym naczyniu łączymy ze sobą jajka z mlekiem. Przygotowaną masę jajeczną dodajemy do mąki. Roztapiamy masło, które również "wędruje" do mąki. Całość mieszamy. Silikonowe foremki napełniamy do 3/4 objętości. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza, pieczemy około 25 minut. Upieczone muffiny pozostawiamy w foremkach około 5 minut.
Komentarze