Śledziki w oleju

4.5 (159 ocen)

Ulubione śledziki mojego taty, goszczą zawsze na naszym nie tylko świątecznym stole.

Składniki:

  • 4 płaty śledzi matiasów marynowanych
    1 duża cebula
    300 ml oleju
    kilka kropel soku z cytryny
    ziele angielskie, liście laurowe
    przyprawy: sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledziki w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Płaty śledziowe oczyścić 1. Płaty śledziowe oczyścić.
  • 2. Płaty pokroić na kawałki ok 1,5cm.
  • Pokrojona i sparzona cebula 3. Cebulę pokroić w kosteczkę, zalać wrzątkiem, po ok 5 min odcedzić.
  • olej z przyprawami 4. Olej wymieszać wraz z przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • przekładanie śledzi z cebulą 5. W słoiku układać na przemian raz cebulę raz kawałki śledzia. Na każdą warstwę cebuli ułożyć po 1 listku laurowym oraz 3 ziela angielskie.
  • Śledziki w oleju 6. Zalać przygotowanym olejem z przyprawami. Włozyć do lodówki.

Porady

Na samym dnie słoika należy najpierw ułożyć cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Matias Olej Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować