Śledzie z rodzynkami i orzechami

4.48 (150 ocen)

  • 20 min

Oryginalna i efektowna propozycja podania śledzi

  • 20 min

Składniki:


  • 2 płaty śledziowe (ok. 200g),
    rodzynki 40g,
    orzechy włoskie 40g,
    1 mała cebula,
    olej 50ml,
    musztarda francuska 2 łyżeczki,
    posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
    pieprz kolorowy

Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z rodzynkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z rodzynkami i orzechami 1. Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki.
  • Śledzie z rodzynkami i orzechami 2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części.
  • Śledzie z rodzynkami i orzechami 3. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę. Dokładnie całość mieszamy.
  • Śledzie z rodzynkami i orzechami 4. Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować