Śledzie z rodzynkami i miodem

4.42 (180 ocen)

  • 25 min

Ciekawe połączenie smaków - rodzynki i miód z ostrym smakiem octu i koncentratu pomidorowego. Moja rodzina uwielbia śledzie więc staram się często je przyrządzać.

  • 25 min

Składniki:

  • Śledzie z rodzynkami i miodem
    Składniki:
    60 dag filetów śledziowych
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki rodzynek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    2 łyżki octu
    2 łyżki miodu
    Przyprawy - ziele angielskie, pieprz, listek laurowy
    2 duże cebule
Wystaw ocenę:

4.42 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z rodzynkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: filety namoczyć w zimnej wodzie, zmienić 2-3 razy wodę, by nie były słone przez około 2 godziny(przed końcem moczenia sprawdzić czy nie są słone). Następnie osączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć. Następnie dodać rodzynki, ocet, koncentrat pomidorowy, miód oraz przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać, całość jeszcze poddusić około 2-3 minut. Odstawić do wystygnięcia.
    Dno miski wyłożyć masą duszoną, dalej ułożyć warstwę śledzi. Czynność powtórzyć do wyczerpania zapasów. Przykryć folią, wstawić do lodówki na całą noc do połączenia się składników.

Porady

śledzie najlepiej przygotować na 2 dni przed spożyciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować