Śledzie w sosie z daktylami

0 (0 ocen)

Śledzie w gęstym, warzywnym sosie konserwowym z dodatkiem daktyli. Propozycja do rozważenia na świąteczne menu.

Składniki:

  • 1 kg śledzi a'la matias (wymoczone)

    Sos:
    300 g korniszonów
    250 g grzybków marynowanych (u mnie podpieńki)
    3 białe cebule (łącznie 260 g)
    100 g daktyli
    8 łyżek koncentratu pomidorowego
    2/3 szklanki oleju
    3 łyżki octu
    6 łyżek zalewy z korniszonów
    1 łyżka miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka tymianku suszonego
    1/2 łyżki ziaren gorczycy białej
    1/2 łyżki kminku całego
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzie w sosie z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w sosie z daktylami 1. W garnku rozgrzać olej, dołożyć posiekaną cebulę, gorczycę, kminek, tymianek, przyprawę do piernika i miód - całość dusić 15 min, często mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w plastry korniszony, całe grzybki, pokrojone wg uznania daktyle i koncentrat, wlać ocet oraz zalewę z korniszonów. Całość dusić jeszcze 5 min, cały czas mieszając. Gotowy sos przyprawić do smaku. Wystudzić.
  • Śledzie w sosie z daktylami 2. W pojemniku układać na przemian sos (I warstwa od dna) oraz pokrojone wg uznania śledzie. Ostatnią, wierzchnią warstwę powinien stanowić sos. Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej 48 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować