Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

4.46 (199 ocen)

  • 3 godz.

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym są pyszne i szybkie w przygotowaniu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki oleju,
    4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 cebule,
    liść laurowy,
    3 kulki ziela angielskiego,
    3 ziarenka pieprzu,
    szczypta soli,
    kilka ziarenek gorczycy.
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie min. 2 godziny. Cebulkę kroimy w piórka, dodajemy szczyptę soli i szklimy na oleju, następnie dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlać ocet wymieszany z koncentratem pomidorowym i dodać przyprawy i podsmażać ok. 3 minut. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić śledzie albo na kawałki albo na paseczki. Ułożyć śledzie w jakimś naczyniu, wymieszać z sosem (lub ułożyć warstwowo w słoiku) i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować