śledzie w sosie słodko – kwaśnym

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

wspomnienie studenckich czasów, ale tym razem wykonanie śledzi samodzielnie.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 8 filetów śledzi solonych
    4 ogórki konserwowe

    Sos:
    2 duże cebule
    1 duża czerwona słodka papryka
    1 papryka chilli, lun szczypta zmielonej papryki chili
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki miodu (ewentualnie cukru)
    3 łyżki octu
    1 szkl. wody
    1 łyżeczka vegety
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie słodko – kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. Smażymy ok. 3 min. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, vegetę, miód i ocet. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy.
  • 2. Śledzie moczymy w wodzie przez noc, następnie osuszamy i kroimy na większe kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, zalewamy przestudzonym sosem pomidorowym, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować