Śledzie marynowane w sosie słodko - kwaśnym

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Zawsze robimy je na święta

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety śledzi marynowanych
    3/4 szklanki sosu słodko - kwaśnego
    3/4 puszki pomidorów pelati
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    pieprz

    sos słodko -kwaśny:
    150 ml octu 10%
    150 g cukru
    30 g marchewki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie marynowane w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki gotujemy około 15 minut 1. Zaczynamy od zrobienia sosu słodko - kwaśnego. Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier. stawiamy na mały ogień i gotujemy. Marchewkę obieramy i kroimy na tzw. żulinkę (czyli w drobne paseczki). Dodajemy do garnka z octem. Gotujemy 15 min aż mniej więcej połowa płynu się zredukuje. Po ostygnięciu ma mieć gęstą konsystencję.

    Do miski wkładamy pokrojone pomidory, koncentrat i sos słodko - kwaśny, mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę śledzie. Delikatnie mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba możemy dodać do smaku pieprz. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, aby się " przegryzły".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować