Śląski raj

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ta potrawa szczególnie przypadła mi do gustu, ponieważ uwielbiam kluski śląskie :) Niedziela bez nich nie jest niedzielą. Postanowiłam wykorzystać je w inny sposób niż tradycyjnie podawane z roladą śląską i kapustą :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Sos można wykonać na jaki tylko psosób się chce i z czego chce. Wszystko zależy od gustów. Ja postanowiłam wykonać to z następujących produktów

    400 g mięsa ( w tym wieprzowe i z drobiu)
    2 marchewki
    duża cebula
    wywar warzywny lub kostka rosołowa rozpuszczona w 4 szklankach wody
    łyżka śmietany 18%
    olej
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    wegeta
    papryka słodka w proszku
    łyżeczka musztardy
    Maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Śląski raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso niezależnie od rodzaju kroimy w kostkę. Mieszamy ze słodką papryką, vegetą, maggi, 1 ząbkiem czosnku i odrobiną oleju. Możemy zostawić je na noc w lodówce aby przyprawy przeszły nam przez mięsko. Jeśli jednak juz robimy obiad należy je podsmażyć. Pokrojoną marchewkę i cebulę w półksiężyce. Wsypujemy do naczynia z miesem, krótko smażymy a nastepnie dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem. Na końcu dolewamy wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do smaku mozemy dodać łyżkę musztardy oraz resztę przypraw według uznania. Zagęszczamy zawiesiną mąki w wodzie. Ściągamy z ognia i dodajemy łyżkę śmietany 18 %.
    W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie. Formujemy w małe kuleczki. Gotujemy i nakońcu dodajemy do naszego sosu :) Smacznego ! :)

Porady

Przy gotowaniu klusek można dodać do gotującej sie mieszankę wody z mąką ziemniaczaną w niedużej ilości, Zapobiega to rozgotowaniu się klusek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować