Skórka z pomarańczy w syropie

4.51 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Tak zrobiona skórka z pomarańczy jest miękka, aromatyczna i bez goryczy. Po wyjęciu ze słoika kroję ją w kostkę i dodaję do ciast i różnych deserów.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 3-4 słoiki:
    ● skórka z ok. 5 kg pomarańczy
    Syrop:
    ● 1 l wody
    ● 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Skórka z pomarańczy w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórki z pomarańczy wkładamy
    do wrzątku i gotujemy
    około 10 minut. Odcedzamy
    i powtarzamy czynność jeszcze
    2 razy, za każdym razem
    zmieniając wodę.
  • 2. Przygotowujemy syrop:
    w litrze wrzątku rozpuszczamy
    cukier. Dodajemy skórki pomarańczy
    i gotujemy 10 minut.
  • 3. Gorącą skórkę przekładamy
    do wyparzonych słoików i zalewamy
    syropem (nie pasteryzujemy).
    Słoiki mocno zakręcamy,
    odwracamy do góry dnem i odstawiamy
    na 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować