Uznaje zasadę, że wszystko co domowe jest najlepsze, tak też jest ze skórka pomarańczową. Sklepowa do kandyzowanej skórki z poniższego przepisu się nie umywa. Skórka z poniższego przepisu jest słodka i idealna do świątecznych wypieków.
Kandyzowana skórka z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie skórki pomarańczowej jest bardzo proste, ale troszkę pracochłonne. Pomarańcze obieramy ze skóry, starając się odkrawać jak najmniej białej części pomarańczy.
2.Wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy aż woda ostygnie.
3.Wylewamy, wlewamy kolejną partię wrzątku. Po ostygnięciu wody przelewamy skórkę przez sitko, skórka jest gotowa do przygotowania.
4.Skórkę pomarańczową kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z cukrem i wodą. Gotujemy skórkę w syropie tak długo aż woda prawie w całości nie wyparuje.
5.Gorącą przelewamy do wyparzonych słoiczków. Jeżeli syrop również wykorzystamy przelewamy razem z syropem i pasteryzujemy, jeżeli chcemy aby nasza skórka przypominała słodkie pomarańczowe kamyczki odlewamy nadmiar wody i podsuszamy skórkę jeszcze chwilę na patelni
Komentarze