Skórka kandyzowana z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Wkrótce święta, a z nimi smak i zapach makowca, keksa, piernika, sernika czy innych pyszności. Nie wyobrażam sobie tych ciast bez pomrańczowej skórki.Można ją kupić gotową lub zrobić samemu. Ja zawsze wybieram to drugie.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Skórka kandyzowana z pomarańczy




    SKŁADNIKI: czas przygotowania 2 godziny + 48 godzin

    4-8 pomarańczy
    2,5 szklanki cukru
    3 szklanki wody 0,75 l





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Skórka kandyzowana z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę pomarańczy wyszorować szczoteczką.
    Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
    (użyłam 8 pomarańczy na sok) Tak otrzymane skórki zalałam wrzątkiem, za pomocą łyżki oczyściłam z resztek miąższu. Czyste skórki należy zalać wodą i moczyć przez dwa dni. Wodę zmieniamy co kilka godzin. Po dwóch dniach skórki parzymy kilka razy wrzącą wodą.
    Następnie ostrym nożem kroimy je w paski, a te w kostkę.
  • 2. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier zagotować syrop. Do syropu w kilku partiach dodajemy skórki, gotujemy i zbieramy ewentualną szumowinę.
    Wszystko gotujemy bez przykrycia ok, dwie godziny. Skórki powinny być miękkie i błyszczące, w małej ilości syropu. Gorące przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować