Wkrótce święta, a z nimi smak i zapach makowca, keksa, piernika, sernika czy innych pyszności. Nie wyobrażam sobie tych ciast bez pomrańczowej skórki.Można ją kupić gotową lub zrobić samemu. Ja zawsze wybieram to drugie.
8 godz. 20 min
Składniki:
Skórka kandyzowana z pomarańczy
SKŁADNIKI: czas przygotowania 2 godziny + 48 godzin
4-8 pomarańczy
2,5 szklanki cukru
3 szklanki wody 0,75 l
Skórka kandyzowana z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórkę pomarańczy wyszorować szczoteczką.
Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
(użyłam 8 pomarańczy na sok) Tak otrzymane skórki zalałam wrzątkiem, za pomocą łyżki oczyściłam z resztek miąższu. Czyste skórki należy zalać wodą i moczyć przez dwa dni. Wodę zmieniamy co kilka godzin. Po dwóch dniach skórki parzymy kilka razy wrzącą wodą.
Następnie ostrym nożem kroimy je w paski, a te w kostkę.
2.Do garnka wlać wodę i wsypać cukier zagotować syrop. Do syropu w kilku partiach dodajemy skórki, gotujemy i zbieramy ewentualną szumowinę.
Wszystko gotujemy bez przykrycia ok, dwie godziny. Skórki powinny być miękkie i błyszczące, w małej ilości syropu. Gorące przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Smacznego :)
Komentarze