sigara boregi - ruloniki z serem feta

4.48 (161 ocen)

tureckie pieczone bądź smażone ruloniki z ciasta filo lub yufka nadziewane słonym serem typu feta. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki:

  • 6 arkuszy ciasta filo
    4 ugotowane ziemniaki
    1 średnia cebula pokrojona w plasterki
    1/2 sera typu feta
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki papryki
    sól, pieprz
    posiekana natka pietruszki

    dodatkowo:
    1 żółtko
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Sigara boregi - ruloniki z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na maśle podsmażyć cebulę, dodać ciepłe utłuczone ziemniaki, pokruszony ser, sol, pieprz paprykę oraz natkę pietruszki. Wszytko dokładnie wymieszać.
  • 2. Na stole ułożyć dwa arkusze ciasta filo. Pokroić z góry do dołu na 4 pasy. Na górze umieścić nadzienie; zostawiając po bokach trochę wolnego miejsca i zwijać.
  • 3. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 200st ok 15-18 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować