Shepherd’s Pie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Popularna zapiekanka królująca na angielskich stołach. Trudno o bardziej idealne danie na jesienne chłody.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wołowe: 400 gramów
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - bulionetka wołowa: 1 sztuka
    - woda: 100 mililitrów
    - mąka: 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - sos Worcester: 1 łyżeczka
    - mleko: 15 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - ser cheddar tarty: 5 łyżek
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Shepherd’s pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka Shepherd’s  Pie 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, kiedy się zeszkli dodajemy mięso. Podsmażamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy bulionetkę, podlewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchew. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i sosem Worcester. Na małym ogniu mieszając co jakiś czas doprowadzamy do zredukowania wywaru i zgęstnienia.
  • Angielskie Shepherd’s  Pie 2. W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, które po odcedzeniu ubijamy na puree, dodajemy mleka i masła- masa musi być puszysta. Kiedy mięso jest już gotowe wkładamy je do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego 23cmx15 cm, na wierzch kładziemy puree. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować