Shepherd’s pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, kiedy się zeszkli dodajemy mięso. Podsmażamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy bulionetkę, podlewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchew. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i sosem Worcester. Na małym ogniu mieszając co jakiś czas doprowadzamy do zredukowania wywaru i zgęstnienia.
2.W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, które po odcedzeniu ubijamy na puree, dodajemy mleka i masła- masa musi być puszysta. Kiedy mięso jest już gotowe wkładamy je do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego 23cmx15 cm, na wierzch kładziemy puree. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Komentarze