Fish pie, czyli rybna zapiekanka

4.98 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Tradycyjny przepis na zapiekankę, popularny wśród angielskich rybaków czyli rybne kawałki w gęstym sosie pietruszkowym pod puszystym ziemniaczanym puree.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z dorsza: 400 gramów
    - ziemniaki: 400 gramów
    - pieprz cytrynowy: 1 łyżeczka
    - słodka papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - masło: 1 łyżeczka
    - mleko: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - tłuszcz do posmarowania formy: 0.5 łyżeczki
    SOS PIETRUSZKOWY:
    - mleko: 130 mililitrów
    - masło: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.98 (164 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Fish pie, czyli rybna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Angielski fish pie 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, rozbijamy na puree, dodając masło, mleko, kurkumę, sól i słodką paprykę w proszku.
  • Zapiekanka rybna 2. Żeby przygotować sos- do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, mąkę i na małym gazie stale mieszając doprowadzamy do zagotowania. Kiedy sos będzie gęstniał wsypujemy posiekana pietruszkę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę obsypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Zalewamy ją uprzednio przygotowanym sosem. Na wierzch wykładamy puree ziemniaczane. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 45 minut. Na koniec posypujemy jeszcze natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować