Tradycyjny przepis na zapiekankę, popularny wśród angielskich rybaków czyli rybne kawałki w gęstym sosie pietruszkowym pod puszystym ziemniaczanym puree.
Fish pie, czyli rybna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, rozbijamy na puree, dodając masło, mleko, kurkumę, sól i słodką paprykę w proszku.
2.Żeby przygotować sos- do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, mąkę i na małym gazie stale mieszając doprowadzamy do zagotowania. Kiedy sos będzie gęstniał wsypujemy posiekana pietruszkę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę obsypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Zalewamy ją uprzednio przygotowanym sosem. Na wierzch wykładamy puree ziemniaczane. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 45 minut. Na koniec posypujemy jeszcze natką pietruszki.
Komentarze