Serowo-miętowa tarta z konfiturą truskawkową i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystki składniki ciasta wkładamy do robota kuchennego i mieszamy do momentu aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Wówczas wyjmujemy z misy robota, szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy owinięte folią do lodówki, na około godzinę.
Rabarbar obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x20 i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dziurkujemy widelcam i pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 stC. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię i wkłądamy do lodówki.
Ciasto wałkowałam między dwoma kawałkami papieru, znacznie ułatwia to zadanie.
Podpieczone ciasto wyjmujemy, pozwalamy mu przestygnąć, smarujemy konfiturą truskawkową i posypujemy pokrojonym rabarbarem.
Pozostałą część ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy paseczki szerokości 1 cm, które układamy na rabarbarze.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut lub do czasu zrumienienia paseczków.
Komentarze