Serowo-miętowa tarta z konfiturą truskawkową i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodko-kwaśna, z orzeźwiającą nutką mięty. Chrupiąca i wciągająca. Ciasto kruche serowe a powodzeniem mozna wykorzystać do innych tart i tartaletek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - twaróg: 250 gramów
    - masło: 250 gramów
    - mąka: 2.5 szklanki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 4 łyżki
    - świeża mięta (posiekana drobno): 5 łyżek
    DODATKOWO:
    - konfitura truskawkowa: 200 gramów
    - rabarbar: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Serowo-miętowa tarta z konfiturą truskawkową i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystki składniki ciasta wkładamy do robota kuchennego i mieszamy do momentu aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Wówczas wyjmujemy z misy robota, szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy owinięte folią do lodówki, na około godzinę.

    Rabarbar obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x20 i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dziurkujemy widelcam i pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 stC. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię i wkłądamy do lodówki.

    Ciasto wałkowałam między dwoma kawałkami papieru, znacznie ułatwia to zadanie.

    Podpieczone ciasto wyjmujemy, pozwalamy mu przestygnąć, smarujemy konfiturą truskawkową i posypujemy pokrojonym rabarbarem.

    Pozostałą część ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy paseczki szerokości 1 cm, które układamy na rabarbarze.

    Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut lub do czasu zrumienienia paseczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Rabarbar Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować