Serowa chatka

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybkie, łatwe i bardzo smaczne ciasto. Przepis znaleziony w jednej z dawnych gazet (jeszcze, które kupowałam moja mama).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg białego mielonego sera
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    Cukier wanilinowy
    3-4 łyżeczki kakao
    1/3 kostki masła
    36 herbatników
    2 czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Chatka Herbaty

Serowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, cukier wanilinowy i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
  • 2. Układanie chatki: Rozłożyć folię aluminiową, a na niej trzy rzędy herbatników na długość 6 herbatników. Posmaruj je ciemną częścią masy i na każdy ponownie połóż herbatnik. Jasną część sera należy wyłożyć na środkowy pas herbatników. Podnosić folię, trzymając po bokach i unosząc 2 zewnętrzne rzędy herbatników, aż zetkną się ich krańce i powstanie chatka. Wstawić na ok. godzinę do lodówki.
  • 3. Po wyjęciu można ozdobić ciasto polewą z rozpuszczonej czekolady.

Porady

Czekolada do polewy może być mleczna i gorzka. Ja połączyłam obie, dzięki czemu polewa wyszła idealna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować