Dla wszystkich miłośników serników - wspaniały, lekko słodki, przełamany kwaskową żurawiną... Po prostu idealny! Mój numer 1 wśród serników :) przepis własny :)
Sernik żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
2.Masa serowa: ser przekładamy do miski, krótko miksujemy i dodajemy jajka stopniowo, po każdym dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek z kisielu. Na koniec dżem żurawinowy. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników.
3.Masę równo rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika.
Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni. Po godzinie jeszcze raz zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
4.Studzimy w otwartym piekarniku. Taki sposób pieczenia zapewni nam efekt sernika równego jak stół.
Komentarze