Sernik żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spód utrzeć masło z cukrem.Dodać mąkę i płatki - zagnieść miękkie ciasto.Blaszkę 21 x 25 albo tortownicę 26 cm posmarować margaryną,wyłożyć papierem i wylepić ciastem.Wstawić do piekarnika,piec 170C około 20 minut.
2.Smażone żurawiny przełożyć do rondelka,wsypać suszone żurawiny i dodać wodę.Postawić na małym ogniu,gotować ok.6-8 minut.Wyłożyć na podpieczony ,wystudzony spód.
3.Ser przełożyć do miski i dobrze rozmieszać.Dodać mleko skondensowane,jajka i mąkę.Wymieszać krótko ale dokładnie.Nie napowietrzać sera. Dodać skórkę i sok z cytryny,wymieszać i całość wylać na żurawinę.Masa jest bardzo rzadka.Piec w kąpieli wodnej 160-170C przez 1 godz-1godz i 15 minut.
4.Wymieszać jogurt ze śmietaną i cukrem waniliowym.Upieczony sernik wyjąć delikatnie z piekarnika i wyłożyć na wierzch polewę.Rozsmarować i wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut-piekarnik wyłączony i bez kąpieli wodnej.
5.Sernik dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na 6-8 godzin
Komentarze