Sernik żurawinowy

4.5 (173 ocen)

Ten sernik to taka miłość od pierwszego zrobienia.Przepis Krystyny 911 z WŻ.

Składniki:

  • Spód


    120 g masła
    1/3 szklanki cukru
    1szklanka mąki
    3/4 szklanki płatków owsianych


    Warstwa żurawinowa



    280 g smażonej żurawiny(w słoiczku do mięs)
    200 g suszonej żurawiny
    około 6 łyżek wody


    Masa serowa



    700 g sera wiaderkowego np.z Wielunia
    460 g mleka skondensowanego słodzonego
    3 jajka
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    3 łyżki mąki


    Polewa



    jogurt grecki 400 g
    5 łyżek gęstej śmietany 18%
    cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii












Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód utrzeć masło z cukrem.Dodać mąkę i płatki - zagnieść miękkie ciasto.Blaszkę 21 x 25 albo tortownicę 26 cm posmarować margaryną,wyłożyć papierem i wylepić ciastem.Wstawić do piekarnika,piec 170C około 20 minut.
  • 2. Smażone żurawiny przełożyć do rondelka,wsypać suszone żurawiny i dodać wodę.Postawić na małym ogniu,gotować ok.6-8 minut.Wyłożyć na podpieczony ,wystudzony spód.
  • 3. Ser przełożyć do miski i dobrze rozmieszać.Dodać mleko skondensowane,jajka i mąkę.Wymieszać krótko ale dokładnie.Nie napowietrzać sera. Dodać skórkę i sok z cytryny,wymieszać i całość wylać na żurawinę.Masa jest bardzo rzadka.Piec w kąpieli wodnej 160-170C przez 1 godz-1godz i 15 minut.
  • 4. Wymieszać jogurt ze śmietaną i cukrem waniliowym.Upieczony sernik wyjąć delikatnie z piekarnika i wyłożyć na wierzch polewę.Rozsmarować i wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut-piekarnik wyłączony i bez kąpieli wodnej.
  • 5. Sernik dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na 6-8 godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować