sernik z rosą Gosi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Każdy kto je mój serniczek mówi, że jest w siódmym niebie. Chyba to prawda bo bardzo szybko znika. Przepis przez dobrych kilka lat trochę udoskonaliłam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 10 dekagramów
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - jajko duże: 1 sztuka
    - żółtka do ciasta: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - twaróg półtłusty: 1.2 kilograma
    - cukier kryształ: 1 szklanka
    - żółtka jajek: 4 sztuki
    - całe jajka: 2 sztuki
    - budyń śmietankowy lub waniliowy: 1 sztuka
    - olej roślinny: 0.5 szklanki
    - mleko: 3 szklanki
    - olejek: 1 sztuka

    - cukier: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z rosą gosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy
  • 2. Twaróg zmielić, po kolei dodawać składniki i dokładnie mieszać mikserem. Wylać masę (będzie rzadka) na ciasto. Piec ok 50-60 min w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni.
  • sernik z rosą Gosi 3. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i na wierzch wyłożyć pianę ubitą z 6 białek( zostały z ciasta) i 1 szkl. cukru , włożyć jeszcze na 15 min do piekarnika. Piana nie może się przypiec, tylko lekko przyrumienić. Po przestudzeniu powstaną na powierzchni "krople rosy".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować