-1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego
-0,5 szkl oleju
-1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę)
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka)
-1 szkl cukru
-2 jajka całe
-2 żółtka (białka do piany)
Sernik z rosą przepis babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski.
Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami.
Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany)
I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie.
Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem.
2.masa serowa
Ser mielimy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy
Na końcu dodajemy mleko.
Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni.
3.pianka
Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru.
Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około 10 minut do delikatnego zrumienienia się piany.
4.Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Po wystudzeniu na pianie zaczną pojawiać się śliczne złociste kropelki rosy :-)
Ciasto przechowujemy w lodówce, możemy posypać je czekoladą.
Komentarze