Sernik z rosą przepis babci

4.46 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

wspaniały sernik, obecny w mojej rodzinie od zawsze, przepis z babcinego zeszytu, zawsze się udaje, piękny i pyszny

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę

    CIASTO:

    -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką)
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1/2 szkl cukru pudru
    -200g margaryny
    -4 żółtka

    MASA SEROWA

    -1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego
    -0,5 szkl oleju
    -1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę)
    -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
    -1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka)
    -1 szkl cukru
    -2 jajka całe
    -2 żółtka (białka do piany)


    PIANA:
    -0,5 szkl cukru
    -6 białek
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z rosą przepis babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto
    Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski.
    Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami.

    Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany)

    I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie.
    Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
    następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem.
  • masa serowa 2. masa serowa

    Ser mielimy.
    Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Następnie dodajemy ser i miksujemy.
    Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy
    Na końcu dodajemy mleko.
    Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto, wyrównujemy.


    Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni.
  • przed wyłożeniem piany 3. pianka

    Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru.

    Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około 10 minut do delikatnego zrumienienia się piany.
  • rosa 4. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
    Po wystudzeniu na pianie zaczną pojawiać się śliczne złociste kropelki rosy :-)



    Ciasto przechowujemy w lodówce, możemy posypać je czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować