Sernik z owocową polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inna odsłona sernika pachnąca latem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dkg margaryny
    20 dkg mąki
    10 dkg cukru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 12%
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ser:
    ok. 1 kg twarogu
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dkg masła
    1 serek homogenizowany (np. Danio)
    5 jajek
    1 budyń waniliowy
    skórka starta z jednej cytryny

    Wierzch:
    ok. 30 dkg malin i borówek
    ok 3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    3 łyżki płatków migdałowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z owocową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek) wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozprowadzić równomiernie na formie (21x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Ser:
    Twaróg zmielić. Wymieszać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać powoli roztopione i wystudzone masło. Następnie dodać serek homogenizowany. Wszystko wymieszać. Później dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Na końcu dodać proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Rozprowadzić na cieście.
  • 3. Wierzch:
    Umyte owoce rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem pudrem. Rozprowadzić za pomocą łyżki na serze.
  • 4. Piec ok. 80 minut w temperaturze 170°C.
  • 5. Po upieczeniu udekorować płatkami migdałów.

Porady

1. Na wierzch można dać dowolne owoce i dosłodzić je w zależności od upodobań. 2. Twaróg można kilka razy zmielić aby sernik był jednolity. 3. Zamiast budyniu można dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować