Sernik z polewą owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy lub mielimy na drobny pył. Masło roztapiamy, wsypujemy herbatniki i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie masłem, wylepiamy ciastem i ugniatamy. Boki tortownicy bez spodu wykładamy papierem do pieczenia, tworząc przedłużenie, ponieważ sernik rośnie poza blaszkę.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Twaróg mieszamy z masą jajeczną, dodajemy proszek budyniowy i cienką strużką stopniowo wlewamy śmietankę, i krótko miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajmy do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką . Masę serową wlewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C . Pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
2.Owoce myjemy, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Do wrzących owoców wlewamy wodę z mąką i dokładnie mieszamy, do uzyskania gęstej frużeliny. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy więcej wody, jeżeli za rzadka dodajemy więcej mąki. Polewę rozprowadzamy na wystudzony sernik i dekorujemy kawałkami truskawek.
Komentarze