Sernik tradycyjny z orzeźwiającym musem owocowym, dla gości jak i bez okazji, do popołudniwej kawy.
2 godz.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (meżę być z wiaderka)
10 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
250 ml śmietany kremówki
1 budyń śmietankowy/waniliowy
sok z cytryny
sórka starta z 1/2 pmarańczy
20 dag czekladwych ciastek graham
2 łyzki masła
Mus pomarańczowo-brzoskwiniowy:
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka pmarańczowa
1 łyżka żelatyny
Sernik z musem pomarańczowo-brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Ciasteczka zmielić w blenderze, przełożyć do miski dodać kakao i wymieszać. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami na konsystencję mokrego piasku, wyłożyć nim spód tortownicy (24 cm).Wstawić do lodówki.
2.Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puch. Dodawać po łyżce sera i nadal ucierać. Dodać budyń i sok z cytryny. Śmietankę ubić dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
3.Masę serową wyłożyć na ciasteczka.Piekarnik nagrzać piekarnika do 180 stopni po czym obniżyć temp. do 160 stopni, piec ok. 1 godziny.
4.Mus pomarańczowo-brzoskwiniowy:
Brzoskwinie zmiksować w blenderze, przełożyć do rondla dodać syrop(z brzoskwiń), sok z pomarańczy, skórkę z pmarańczy i zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę pomarańczową i żelatynę, dokładnie rozmieszać.
Przestudzić i wyłożyć na przesydzony sernik i schłdzić w lodówce.
Komentarze