Sernik z makiem

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Ser i mak w jednym cieście.

  • 30 min

Składniki:


  • wiórki kokosowe do posypania
    polewa czekoladowa do polania

    ciasto

    mąka 2,5 szklanki
    masło 3/4 kostki
    żółtka 3 sztuki
    śmietana 2-3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    masa serowa

    ser biały 1 kg
    budyń waniliowy 1 opakowanie
    jajka 3 sztuki
    cukier 1 szklanka
    margaryna 1/4 kostki

    masa makowa

    masa makowa 1 puszka
    rodzynki namoczone 3/4 szklanki
    orzechy posiekane 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno być zwięzłe. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Ciasto wyłożyć na spód dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.

    Do gotowej masy makowej dodać rodzynki i orzechy, wymieszać i wyłożyć na ciasto.

    Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z margaryną, cukrem i serem. Pod koniec ubijania wsypać budyń. Następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na mak. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienia ok 60 minut w 180 . Ciasto wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować