Sernik z kawą

4.49 (158 ocen)

Przepis dostałam od kuzynki z okolic Rzeszowa. Piekłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni. Sernik jest pyszny.

Składniki:

  • Ciasto białe:
    7 białek
    100g maki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    200g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Wkładka serowa:
    1 kg sera (dałam z wiaderka)
    1 1/2 szkl cukru
    1 kostka masła
    7 żółtek
    1 budyń waniliowy
    2 cukry waniliowe
    4 białka

    Krem:
    4 żółtka
    1/2 l mleka
    1 szkl cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła
    sok z 1 cytryny
    kilka kropli aromatu cytrynowego

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    Polewa czekoladowa:
    50g gorzkiej czekolady
    1 łyżka śmietany kremówki

    2 blachy 24x36 wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Suche składniki razem przesiać i dodać do białek, lekko przemieszać, dodać ocet, wymieszać i wyłożyć do blaszki robiąc górki i dołki ( miałam mało precyzyjny przepis i tego nie zrobiłam). Ciasto posypać kawą.
  • 2. Białka ubić z solą dodając cukry. Do ubitych białek wmieszać żółtka i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać i wylać na ciasto białe posypane kawą. Piec 30 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu przekroić.
  • 3. Ser: Ser utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodać do sera.Ucierając dodać budyń i na koniec białka ubite z 1/2 szkl cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozprowadzić ser i upiec na złoty kolor ok 40 min temp 180*C. Wystudzić.
  • 4. Krem: Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę i 3/4 szkl mleka, wymieszać na gładką masę. Resztę mleka zagotować dodając pozostały cukier. Wlać rozmieszane żółtka i ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić.
  • 5. Masło ucierać i partiami dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat i sok z cytryny.
  • 6. Na przekrojone ciasto wyłożyć połowę kremu, położyć zimny sernik resztę masy i przykryć drugą połową ciasta. Polać polewą.
  • 7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.

Porady

Ciasto biszkoptowe (na białe posypane kawą) najlepiej wykładać łyżką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować