Sernik z kawą

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny, wilgotny sernik, który w smaku przypomina włoskie tiramisu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
    50 g cukru pudru
    125 g margaryny
    6 jajek + 7 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg zmielonego sera
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru + 10 łyżek
    1 l mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
    gorzka czekolada do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Tiramisu Kawy

Sernik z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 i 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia zagnieść z 50 g cukru pudru, 125 g margaryny i 4 żółtkami. Ciasto włożyć do prostokątnej formy i posypać połową kawy.
  • 2. Ser wrzucić do miski, po czym stopniowo dodawać do niego olej, 4 żółtka, 1 jajko, 1 szklankę cukru, 1 opakowanie budyniu i 500 ml mleka, cały czas miksując.
  • 3. 5 białek ubijać na sztywno, powoli wsypując 5 łyżek cukru. Pianę połączyć z 1 łyżką mąki pszennej oraz bułką tartą i wyłożyć na ciasto. Placek piec przez 50 minut w temp. 180 stopni.
  • 4. Przygotowaną masę serową wylać na ciasto. Na nią wyłożyć resztę kawy rozpuszczalnej.
  • 5. 1 szklankę mleka zagotować z resztą cukru. Pozostałe mleko połączyć z 4 żółtkami, mąką ziemniaczaną i 1 łyżką mąki pszennej. Całość wlać do gotującego się mleka, mieszając. Składniki gotować do uzyskania gęstego kremu, mieszając. Masę ostudzić i zmiksować z masłem. Nadzienie wyłożyć na upieczony sernik i posypać czekoladą. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kawa Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

sernik z kawą

To może cię zainteresować