Sernik z kawą i kemem budyniowym

4.5 (154 ocen)

Przepyszny sernik dla ludzi uwielbiających kawę i nie tylko. Rozpływa się w ustach, ale przy tym nie jest za słodki. Po prostu-pycha! :)

Składniki:

  • Ciasto:
    *1.5-2 szkl. mąki
    *5 łyż. cukru
    *1/2 margaryny
    *4 żółtka
    *1 cukier waniliowy
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    *ok.1 kg sera (może być mniej)
    *1/2 szkl. oleju
    *4 żółtka
    *2 jajka
    *1 szkl. cukru
    *1-2 szkl. mleka
    *1 budyń śmietankowy
    Piana:
    *5 białek
    *5 łyż. cukru
    *1 łyż. mąki
    *1 łyż. bułki tartej
    Krem budyniowy:
    *1/2 l mleka
    *4 żółtka
    *2 łyż. mąki ziemniaczanej
    *1 łyż. mąki pszennej.
    *1 masło
    *5 łyż. cukru
    Oraz:
    kawa rozpuszczalna
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy

Sernik z kawą i kemem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać i posiekać margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na baszę, posypać obficie kawą rozpuszczalną przez siteczko.
  • 2. Masa serowa: Ser zmielić, kolejno dodawać resztę składników-zmiksować. Wylać na cisto i znowu posypać kawą.
  • 3. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę i bułkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec mniej więcej godzinę w temp. 180 stopni.
  • 4. Krem budyniowy: Mleko zagotować z cukrem. W oddzielnym naczyniu rozmieszać żółtka i mąki. Dodać do gotującego się mleka i chwilę gotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć na kremową masę i dodawać po łyżce budyniu. Wyłożyć posypany kawą wystudzony sernik. Na wierzchu można posypać startą czekoladą lub kakaem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Masa budyniowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować