Sernik z dodatkiem ziemniaków

4.5 (181 ocen)

pyszny i wilgotny

Składniki:

  • Składniki: ( spód ciasta )

    120g masła,
    1 jajko,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao.

    Składniki sernik : ( blaszka 30cm x 24 cm)

    1 kg sera na twaróg,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1,5 - 2 szklanek cukru,
    6 dużych jajek L,
    3 średnie ugotowane ziemniaki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z dodatkiem ziemniaków 1. SPÓD :

    Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
  • 2. SERNIK :

    Cukier utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodaj przetarte przez sito ziemniaki i ser. Dokładnie połącz składniki. Wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu połącz masę z ubitą pianą z białek. Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.


    Po ostudzeniu sernik posmarowałam tężejącą truskawkową galaretką. Ciasto włożyłam do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować