Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

4.49 (142 ocen)

Kto by pomyślał, że drożdżowe rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne.

Składniki:



  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
    1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    4 łyżki roztopionego masła
    2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
    1/2 szklanki ugotowanych ziemniaków
    3/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1 jajko do posmarowania
    powidła śliwkowe

Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło.Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę powideł śliwkowych i zwinąć ku węższej części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, przykryć ściereczką. Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35 minut. Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180*C przez około 18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować