Delikatny serniczek z koralikami kruchych ciasteczek w czekoladzie. Puszystość zawdzięcza dodatkowi bitej śmietany. Całość wieńczy czekoladowy kapelusik i kolorowa posypka
Składniki:
NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM:
SPÓD:
5 dag masła
4 dag gorzkiej czekolady
18 dag owsianych ciasteczek z orzechami
MASA SEROWA:
50 dag sera trzykrotnie mielonego na serniki
3 jajka rozmiar L
0,5 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli
opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
150 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej
około 3/4 szklanki małych kruchych ciasteczek w gorzkiej czekoladzie
POLEWA:
20 dag gorzkiej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
Sernik z ciasteczkowymi koralikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą. Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła).
W rondelku stopić masło z czekoladą, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi, masę przesypać do tortownicy i równą warstwą rozprowadzić na dnie, ugnieść, wstawić do lodówki.
2.Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biało.
Miksując dodawać stopniowo ser.
Wymieszać z proszkiem budyniowym.
Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem).
Kremówkę ubić na sztywno.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do masy serowej dodać najpierw ubitą śmietanę, a następnie pianę z białek, delikatnie wymieszać łopatką.
Na koniec dodać ciasteczka, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy.
3.Od razu wstawić do piekarnika, piec około 50-60 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wystudzonym cieście, posypać cukrową posypką.
Komentarze