Sernik ten jest pyszny , miękki , delikatny , a zarazem bardzo wilgotny .
Składniki:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
Sposób przygotowania :
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ucierając. Dosypujemy obie mąki i ekstrakty. Masę przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Wkładamy do niego sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150ºC, następnie pieczemy przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schładzamy przez kilka godzin.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 g masła
Nad parą wodną roztapiamy czekoladę razem z masłem. Mieszamy delikatnie do gładkości. Polewamy sernik.
Komentarze