Sernik przekładany z masą ajerkoniakową

4.99 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny serniczek z dodatkiem orzechów i suszonych śliwek. Doskonale połączenie smaków. Pracochłonny ale wart wysiłku i poświęcenia.Przepis od koleżanki mamy.

Składniki:

  • Sernik:
    1kg sera 2 razy zmielonego
    kostka masła
    10 jajek
    1,5 szkl cukru pudru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy

    Ciasto orzechowe:
    10 jajek
    szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki krupczatki
    10 dag posiekanych orzechów
    20 dag pokrojonych suszonych śliwek

    Masa ajerkoniakowa:
    3/4l mleka
    3 żółtka
    2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
    1/2 szkl cukru
    1 margaryna
    2 masła
    10 dag cukru pudru
    1 szkl ajerkoniaku

    czekolada do polania
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Ciasto

Sernik przekładany z masą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić.
  • 2. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min)
  • 3. Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmącony budyń i gotować aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień i wmieszać margarynę do czasu aż się rozpuści. Ostudzić. 2 masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej.
  • 4. Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada.
    Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować