Sernik potrójnie czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma nic lepszego na świecie, niż sernik.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 150g. herbatników
    1/3 kostki masła

    1 kg sera (może być w wiaderku)
    150 g. cukru
    3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
    4 jajka
    150 ml. kwaśnej śmietany
    cukier lub aromat waniliowy
    100 g. białej czekolady
    100 g. mlecznej czekolady
    100 g. gorzkiej czekolady
    4 łyżki słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik potrójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem.
    Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta.
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut.

    Masa serowa

    Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy.
    Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle miksując na jednolitą masę.
    Masę serową podzielić na 3 równe części.
    Kolejną czynnością będzie roztapianie kolejno czekolad i łączenie z masą.
    Najbezpieczniej roztapiać czekoladę jedną po drugiej tworząc kolejne warstwy, gdyż roztapianie wszystkich w tym samym czasie może spowodować, iż zdążą zastygnąć zanim połączą się z serem.
    Pierwsza warstwa to biała czekolada, którą po roztopieniu z dodatkiem 1 łyżki słodkiej śmietanki (lekko przestygniętą) łączymy z jedną porcją masy i rozprowadzamy równo na podpieczonym spodzie.
    Drugą warstwę przygotować podobnie tylko z czekoladą mleczną, i delikatnie łyżką wyłożyć i rozprowadzić na warstwie białej.
    Trzecią warstwę łączymy z gorzką czekoladą ( do roztopienia do dajemy 2 łyżki śmietanki) i rozprowadzamy łyżką jako następne piętro.
    Tak przygotowany sernik pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i zostawiamy w piecu na 1 godzinę.

    Mój sernik z wierzchu dodatkowo pokryty jest galaretką połączoną z serkiem Danio o smaku Straciatella.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować