Sernik sam w sobie jest wybitnie smaczny. Jeżeli dodamy do niego jeszcze mus czekoladowy otrzymamy intensywny smak sernika z delikatną chmurką ptasiego mleczka.
2 godz.
Składniki:
na spód z ciastek:
ok. 250 – 350 g kruchych ciastek (mogą być maślane lub kakaowe)
ok 50g roztopionego masła
odrobina mleka
na masę serową:
500 g śmietankowego, mielonego i tłustego twarogu
¾ szklanki cukru pudru
szczypta soli
4 duże jajka albo 5 mniejszych
duża łyżka mąki ziemniaczanej
Mus czekoladowy:
szklanka przesianego cukru pudru
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g masła (pół kostki)
250 g gorzkiej czekolady
Sernik pod czekoladową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) W pierwszej kolejności wykonujemy spód z ciastek.
Do miski wsypujemy wszystkie ciastka i rozgniatamy- nie na zupełny pył. W tym czasie roztapiamy masło z odrobiną mleka. Wlewamy je do ciastek stopniowo, mieszając masę, tak aby nie była zbyt mokra. Ciastka przesypujemy do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyklejamy nimi równomiernie brzegi i spód tortownicy. Następnie całość wkładamy do lodówki na kilka minut.
2) Przygotowujemy masę serową.
Zmielony ser przekładamy do miski. Ucieramy go mikserem dodając stopniowo przesiany cukier puder z szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka (białka ubijamy osobno na końcu) i dobrze wyrabiamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy ja do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok 45- 50 min.
3) Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać 1/3 szklanki cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą . Mieszać aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę . Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy do nich reszte cukru i ubijamy jeszcze przez ok. 2 min. Białka połączyć z masą czekoladową, dodając powoli białka do masy, mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny,
Porady
Zamiast musu czekoladowego sernik możemy polać po prost czekoladą.
Komentarze