Sernik pod czekoladową chmurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik sam w sobie jest wybitnie smaczny. Jeżeli dodamy do niego jeszcze mus czekoladowy otrzymamy intensywny smak sernika z delikatną chmurką ptasiego mleczka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na spód z ciastek:
    ok. 250 – 350 g kruchych ciastek (mogą być maślane lub kakaowe)
    ok 50g roztopionego masła
    odrobina mleka
    na masę serową:
    500 g śmietankowego, mielonego i tłustego twarogu
    ¾ szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    4 duże jajka albo 5 mniejszych
    duża łyżka mąki ziemniaczanej
    Mus czekoladowy:
    szklanka przesianego cukru pudru
    3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
    1 łyżka kakao
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    100 g masła (pół kostki)
    250 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Sernik pod czekoladową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) W pierwszej kolejności wykonujemy spód z ciastek.
    Do miski wsypujemy wszystkie ciastka i rozgniatamy- nie na zupełny pył. W tym czasie roztapiamy masło z odrobiną mleka. Wlewamy je do ciastek stopniowo, mieszając masę, tak aby nie była zbyt mokra. Ciastka przesypujemy do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyklejamy nimi równomiernie brzegi i spód tortownicy. Następnie całość wkładamy do lodówki na kilka minut.
    2) Przygotowujemy masę serową.
    Zmielony ser przekładamy do miski. Ucieramy go mikserem dodając stopniowo przesiany cukier puder z szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka (białka ubijamy osobno na końcu) i dobrze wyrabiamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy ja do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
    Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok 45- 50 min.
    3) Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać 1/3 szklanki cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą . Mieszać aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę . Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
    Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy do nich reszte cukru i ubijamy jeszcze przez ok. 2 min. Białka połączyć z masą czekoladową, dodając powoli białka do masy, mieszając bardzo delikatnie łyżką.
    Mus wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny,

Porady

Zamiast musu czekoladowego sernik możemy polać po prost czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować