Sernik ombre na zimno

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny i efektowny sernik na zimno. Niektóre składniki mogą wydać się zupełnie "nieciastowe", ale zapewniam, że efekt jest znakomity :)

Składniki:

  • na potrzeby konkursu:

    składniki podstawowe z zestawu b:
    1 szklanka ciecierzycy (suchej)
    1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
    500 g twarogu sernikowego (w wiaderku) o temperaturze pokojowej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 owoce kaki (ok. 450 g)

    składniki robocze:
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    3 łyżki cukru pudru
    4-5 łyżek cukru kryształu
    5 płaskich łyżek żelatyny
    1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy
    olej do wysmarowania folii aluminiowej
    woda

    dekoracja:
    9 cienkich plastrów owocu kaki
    wiórki czekoladowe
    listki mięty

    Składniki wg tradycyjnego podziału:

    ciasto:
    1 szklanka ciecierzycy (suchej)
    1 jajko
    2-3 łyżki wody
    2 łyżki oleju
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    mus z pomidorów i kaki:
    1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
    2 owoce kaki (ok 450 g)
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    3 płaskie łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody

    masa serowa:
    500 g twarogu sernikowego (w wiaderku) o temperaturze pokojowej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    dodatkowo:
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy
    olej do wysmarowania folii aluminiowej

    dekoracja:
    9 cienkich plastrów owocu kaki
    wiórki czekoladowe
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery Mus Musy

Sernik ombre na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilkanaście godzin. Wylewamy wodę i płuczemy ziarna, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny. Odcedzamy i na sitku przelewamy zimną wodą. Ziarna obieramy ze skórek i przekładamy do blendera. Dodajemy jajko, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki wody i miksujemy na gładką masę. 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę kakao i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia przesiewamy, dodajemy do masy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozprowadzamy równą warstwą, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w temperaturze 160-170 stopni 25 minut. Upieczone ciasto studzimy, przekładamy na paterę, wokół zapinamy obręcz wyłożoną folią aluminiową, którą wewnątrz smarujemy cienką warstwa oleju.
  • 2. Pomidory przekładamy do garnka. 2 owoce kaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, dodajemy do pomidorów. Wsypujemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy całość pod przykryciem kilka minut, następnie miksujemy na mus i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pesteczek pomidorów. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy i studzimy. 3 płaskie łyżki żelatyny zalewamy 1/3 szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu, mieszamy i łączymy z resztą musu. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, dokładnie mieszamy. 2 płaskie łyżki żelatyny zalewamy 1/4 szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki sera, mieszamy i łączymy z resztą sera. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Na ciasto wykładamy 2/3 musu z pomidorów i kaki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. W tym czasie łączymy pozostałą część musu z 1/3 masy serowej i wykładamy na stężały mus. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje, wykładamy na wierzch masę serową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie odklejamy od ciasta folię aluminiową. Wierzch dekorujemy plastrami kaki i wiórkami czekoladowymi. Porcje sernika dekorujemy listkami mięty.

Porady

Opis wykonania wydaje się dość skomplikowany, ale ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Do ciasta można wykorzystać ciecierzycę z puszki, albo upiec spód biszkoptowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor Ser biały Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować