Przepyszny sernik waniliowy na spodzie z ciasta, z bajaderkami w środku. Ładnie wygląda i dobrze smakuje :)
Składniki:
Spód:
200 g ciasta
30 g masła
Bajaderki:
400 g ciasta
50 g śmietany 30%
200 g kremu czekoladowego
Masa serowa:
500 g twarogu mielonego
200 g śmietany 30%
120 g cukru waniliowego domowego
5 płaskich łyżeczek żelatyny
Sernik na zimno z bajaderkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Spód:
Do spodu i bajaderek użyłam ciasta kakaowego, każde typu murzynek będzie dobre. Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy. Dodać roztopione masło i zmiksować. Wysypać do tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Bajaderki:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać krem czekoladowy (typu nutella), mieszać podgrzewając na małym ogniu aż powstanie jednolita masa.
Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu (odłożyć 2-3 łyżki okruchów do posypania wierzchu ciasta). Wlać masę z rondelka, wymieszać dokładnie. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżeczką masę, formować kulki, odkładać na talerz, wstawić do lodówki na godzinę.
Następnie w 1/4 szklanki wrzątki rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym. Wlewać powoli żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wlać 2/3 masy na schłodzony spód, wrzucić kulki (kilka kulek mi zostało, rodzinka zjadła w oczekiwaniu na sernik ;)) lekko wciskając w masę serową. Wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Oprószyć odłożonymi okruszkami, pokroić w trójkąty i podawać
Komentarze