Sernik na bajaderce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łączy w sobie dwa ciasta - sernik i bajaderkę. To ciasto to obowiązkowa pozycja na stole w czasie świąt (Wielkanocy, Bożego Narodzenia), urodzin i innych uroczystości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Bajaderka:
    - duża paczka herbatników,
    - 3/4 szklanki mleka,
    - 5 łyżek kakao
    - po 1/3 szklanki dowolnych orzechów i rodzynek,
    - 2 łyżeczki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego,
    - 4 łyżki powideł śliwkowych,
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - ok. 1/3 szklanki cukru pudru.

    Warstwa serowa:
    - 1/2 kg półtłustego twarogu,
    - szklanka cukru,
    - 5 jajek,
    - 10 dag masła,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 5 dag rodzynek,
    - po łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - opakowanie budyniu waniliowego,
    - masło i bułka tarta do formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto Bajaderka

Sernik na bajaderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszę, wsypuję do miski, dodaję powidła, kakao, cukier puder, rodzynki, orzechy i rum, zalewam mlekiem i mieszam, aż wszystkie składniki się połączą w dość gęstą masę.
    Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i napełniam ją masą bajaderkową, ugniatając ją łyżką.
  • 2. Twaróg mielę trzy razy. Masło ucieram z cukrem na
    puszystą masę. Dodaję do niego po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu do momentu wyczerpania składników.
    Rodzynki moczę, osączam, mieszam ze skórką z cytryny i pomarańczy oraz
    z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
    Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy serowej dodaję sok z cytryny i
    pianę z białek. Dodaję obtoczone bakalie i delikatnie mieszam.
    Masę serową wykładam na bajaderkę, wyrównuję wierzch.
  • 3. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekę 60 minut. Po tym czasie sernik zostawiam jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku,
    Przed podaniem schładzam.

Porady

1) Do przygotowania spodu bajaderkowego można użyć domowych, kruchych ciasteczek. 2) Powidła można zastąpić kwaskowatym dżemem (np. wiśniowym lub z czarnej porzeczki). 3) Rodzynki do masy serowej można także namoczyć w rumie lub mocnej herbacie. 4) Ciasto można oblać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z łyżką masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować