Sernik mazurkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjny sernik w połączeniu z mazurkiem (kruche ciasto z powidłami śliwkowymi oraz kruchy warkocz) to dobre ciasto na świąteczny wielkanocny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • sernik:
    ser tłusty lub półtusty zmielony 1 kilogram
    masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
    cukier puder 200g lub zwykły 240 g
    jajka w temp. pokojowej 5 sztuk
    kasza manna 40 gramów
    mąka ziemniaczana 1,5 - 2 łyżki
    rum 1 łyżka
    rodzynki sułtańskie 0.5 szklanki
    proszek do pieczenia opcjonalnie - może byc bez proszku- 1 łyżeczka
    cukier waniliowy 1 łyżka
    sok z cytryny 1 łyżka

    polewa na sernik:
    czekolada gorzka 70% kakao połowa tabliczki
    masło 35 gramów
    woda przegotowana 1.5 łyżki

    mazurek (spód pod sernik + warkocz):
    mąka pszenna typ 650 350 gramów
    masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
    cukier puder 50 gramów
    żółtka 2 sztuki
    jogurt grecki lub gęsta kwaśna śmietana 2 łyżki
    powidła śliwkowe połowa standardowego słoiczka

    dodatki:
    czekolada biała połowa tabliczki
    kolorowe pisaki cukrowe 2 sztuki
    płatki migdałowe 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik mazurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy/miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą i gładką masę. Dolewamy rumu i soku z cytryny - nadal ucieramy. Dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia - miksujemy. Dalej ucierając, dodajemy stopniowo zmielony ser. Na końcu dosypujemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką, tak - aby białka wmieszały się do masy.
  • 2. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50-60 minut (obserwujemy). Sernik wystudzamy w zamkniętym i stygnącym piekarniku. W czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
  • 3. Po wystudzeniu ciasta - wyjmujemy je z tortownicy.
  • 4. Przygotowujemy mazurek, składający się z dwóch części: spodu do sernika oraz warkoczu na górę sernika. Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i jogurt grecki wyrabiamy ręcznie na ciasto, które owijamy folią i wkładamy na godzinę/półtorej do lodówki. Następnie dzielimy zimne ciasto na dwie części - jedną mniejszą (którą narazie odkładamy na bok) i jedną większą. Tę większą część rozwałkowujemy i wykładamy na papier do pieczenia na dno tortownicy - tej samej, w której piekliśmy sernik. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 5. Pieczemy kruche ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Studzimy poza piekarnikiem
  • 6. Mniejszą odłożoną część dzielimy na 6 kawałków i z każdego formujemy cienkie wałeczki
  • 7. Z wałeczków formujemy warkocz na taką długość, jaką ma spód tortownicy.
  • 8. Warkocz przenosimy delikatnie na papier do pieczenia i pieczemy na dnie naszej tortownicy tak samo - w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Lekko studzimy.
  • 9. Sernik polewamy tylko na samej górze przygotowaną polewą czekoladową: topimy na parze gorzką czekoladę z masłem i wodą. Następnie lekko ostudzony warkocz przekładamy na górę sernika.
  • 10. Topimy w mikrofalówce lub na parze białą czekoladę i smarujemy nią wycięte z papieru do pieczenia kształty jajek - pisanek. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Czyność powtarzamy jeszcze raz tzn. smarujemy drugą warstwę czekoladową.
  • 11. Spód pod sernik smarujemy powidłami śliwkowymi.
  • 12. Następnie nakładamy sernik na ten mazurkowy spód z powidłami śliwkowymi. Sernik dzięki powidłom przyklei się do spodu. Boki ciasta smarujemy pasami - raz powidłami śliwkowymi, a raz stopioną wcześniej białą czekoladą.
  • 13. Wyciągamy z lodówki "pisanki" z białej czekolady (odklejamy z nich papier do pieczenia) i układamy na górze ciasta. Pisanki ozdabiamy we wzorki pisakami cukrowymi oraz płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.78 (550 ocen)

image-2527qol

To może cię zainteresować