Tradycyjny sernik w połączeniu z mazurkiem (kruche ciasto z powidłami śliwkowymi oraz kruchy warkocz) to dobre ciasto na świąteczny wielkanocny stół.
1 godz. 20 min
Składniki:
sernik:
ser tłusty lub półtusty zmielony 1 kilogram
masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
cukier puder 200g lub zwykły 240 g
jajka w temp. pokojowej 5 sztuk
kasza manna 40 gramów
mąka ziemniaczana 1,5 - 2 łyżki
rum 1 łyżka
rodzynki sułtańskie 0.5 szklanki
proszek do pieczenia opcjonalnie - może byc bez proszku- 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
Sernik mazurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy/miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą i gładką masę. Dolewamy rumu i soku z cytryny - nadal ucieramy. Dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia - miksujemy. Dalej ucierając, dodajemy stopniowo zmielony ser. Na końcu dosypujemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką, tak - aby białka wmieszały się do masy.
2.Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50-60 minut (obserwujemy). Sernik wystudzamy w zamkniętym i stygnącym piekarniku. W czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
3.Po wystudzeniu ciasta - wyjmujemy je z tortownicy.
4.Przygotowujemy mazurek, składający się z dwóch części: spodu do sernika oraz warkoczu na górę sernika. Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i jogurt grecki wyrabiamy ręcznie na ciasto, które owijamy folią i wkładamy na godzinę/półtorej do lodówki. Następnie dzielimy zimne ciasto na dwie części - jedną mniejszą (którą narazie odkładamy na bok) i jedną większą. Tę większą część rozwałkowujemy i wykładamy na papier do pieczenia na dno tortownicy - tej samej, w której piekliśmy sernik. Ciasto nakłuwamy widelcem.
5.Pieczemy kruche ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Studzimy poza piekarnikiem
6.Mniejszą odłożoną część dzielimy na 6 kawałków i z każdego formujemy cienkie wałeczki
7.Z wałeczków formujemy warkocz na taką długość, jaką ma spód tortownicy.
8.Warkocz przenosimy delikatnie na papier do pieczenia i pieczemy na dnie naszej tortownicy tak samo - w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Lekko studzimy.
9.Sernik polewamy tylko na samej górze przygotowaną polewą czekoladową: topimy na parze gorzką czekoladę z masłem i wodą. Następnie lekko ostudzony warkocz przekładamy na górę sernika.
10.Topimy w mikrofalówce lub na parze białą czekoladę i smarujemy nią wycięte z papieru do pieczenia kształty jajek - pisanek. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Czyność powtarzamy jeszcze raz tzn. smarujemy drugą warstwę czekoladową.
11.Spód pod sernik smarujemy powidłami śliwkowymi.
12.Następnie nakładamy sernik na ten mazurkowy spód z powidłami śliwkowymi. Sernik dzięki powidłom przyklei się do spodu. Boki ciasta smarujemy pasami - raz powidłami śliwkowymi, a raz stopioną wcześniej białą czekoladą.
13.Wyciągamy z lodówki "pisanki" z białej czekolady (odklejamy z nich papier do pieczenia) i układamy na górze ciasta. Pisanki ozdabiamy we wzorki pisakami cukrowymi oraz płatkami migdałowymi.
Komentarze