Sernik "Inka"

0 (0 ocen)

Puszysty i wilgotny sernik z kawą Inką na spodzie z ciasteczek czekoladowo-zbożowych i migdałów.

Składniki:

  • Spód:

    125g obranych migdałów (mogą być w płatkach)
    75g zbożowych ciasteczek czekoladowych
    35g drobnego cukru
    4 łyżki stopionego masła

    Masa serowa:

    250g serka mascarpone
    250g kremowego twarożku
    200g drobnego cukru
    125g śmietanki kremówki
    6 łyżeczek kawy Inka
    4 jajka

    Bita śmietana:

    300ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik "inka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 20cm z wysokim rantem wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Ciastka, migdały i cukier przełożyć do malaksera i zmiksować. Dodać stopione masło i jeszcze raz zmiksować aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą mieszanką wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do piekarnika i podpiec przez około 10 minut. Wystudzić.
  • 3. Serek mascarpone wymieszać z twarożkiem. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kawę Inkę rozpuścić w kremówce i dodać do masy. Następnie dodawać po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Całość wylać na podpieczony spód. Tortownicę szczelnie owinąć folią alumniniową. Blachę z piekarnika wypełnić wodą, wstawić do niej tortownicę i piec przez około 60-70 minut. Boki sernika powinny być ścięte, podczas gdy środek będzie jeszcze lekko trzęsący. Tortownicę ostrożnie wyciągnąć z kąpieli wodnej. Wyłączyć grzanie w piekarniku, wstawić z powrotem sernik do wystygnięcia, jednak pozostawić uchylone drzwiczki. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Schłodzone ciasto delikatnie wyciągnąc z tortownicy pamiętając, by najpierw oddzielić sernik od tortownicy przy pomocy noża.
  • 5. Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia i zacząć ubijać. Po chwili dosypać cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Śmietanką posmarować sernik, a całość posypać kakao.
  • 6. Sernik przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować