Sernik chałwowy

5 (1 ocen)

  • 1 min

Sernik, pomimo zawartości chałwy, wcale nie jest bardzo słodki. Polecam, bo jest bardzo dobry.

  • 1 min

Składniki:

  • SPÓD:
    -150 g herbatników
    -50 g masła

    SER:
    -1 kg sera (ja mieliłam twaróg, ale może być z wiaderka)
    -300 g chałwy (ja miałam waniliowo-kakaową)
    -1 szkl. cukru pudru
    -5 jaj
    -1/2 szkl kremówki
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    POLEWA:
    -150 g chałwy
    -1/2 szkl. kremówki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem. Zagniatamy i wylepiamy nimi dno tortownicy.
  • 2. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy jaja i resztę składników. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód z ciastek i pieczemy ok. 1h w 180 st. C. Ja sernik przykryłam folią aluminiową na czas pieczenia.
    Upieczony sernik studzimy.
  • 3. Chałwę kruszymy i łączymy z kremówką. Podgrzewamy do zgęstnienia masy. Polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami.

Porady

Składniki podane na tortownicę o średnicy 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować