Sernik, pomimo zawartości chałwy, wcale nie jest bardzo słodki. Polecam, bo jest bardzo dobry.
1 min
Składniki:
SPÓD:
-150 g herbatników
-50 g masła
SER:
-1 kg sera (ja mieliłam twaróg, ale może być z wiaderka)
-300 g chałwy (ja miałam waniliowo-kakaową)
-1 szkl. cukru pudru
-5 jaj
-1/2 szkl kremówki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem. Zagniatamy i wylepiamy nimi dno tortownicy.
2.Ser miksujemy z cukrem, dodajemy jaja i resztę składników. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód z ciastek i pieczemy ok. 1h w 180 st. C. Ja sernik przykryłam folią aluminiową na czas pieczenia.
Upieczony sernik studzimy.
3.Chałwę kruszymy i łączymy z kremówką. Podgrzewamy do zgęstnienia masy. Polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze