sernik a`la pudding drezdeński...

4.94 (185 ocen)

lekki, delikatny serniczek

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szkl mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 kostki masła
    2-3 łyżeczki proszku do piecz.

    Masa serowa:
    2 jaja
    120 g cukru
    1/4 łyżeczki soli
    skórka otarta z cytryny
    75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy

    Masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy
    375 ml mleka
    4 jajka
    150 g masła
    150 g cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.94 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik a`la pudding drezdeński... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.
  • 2. masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.
  • 3. masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.
  • 4. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
    Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować