Sernik najdelikatniejszy wśród serników- można powiedzieć, że w smaku przypomina ptasie mleczko! Bez żadnego kruchego spodu, bajerów… Pyszny serniczek z polewą z białej czekolady i świeżymi truskawkami
1 godz. 50 min
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
6 jajek (osobno żółtka i białka)
60 g masła
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietanki kremówki
polewa z białej czekolady: tabliczka z białej czekolady, 1 łyżka masła
kilka truskawek do dekoracji
Sernik a`la ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami, masłem, mąką oraz przyprawą do sernika.
Sernik ptasie mleczko
Krok 2
Do masy jajecznej dodajemy po jednej łyżce sera, za każdym razem dokładnie miksujemy.
Sernik ptasie mleczko
Krok 3
Do masy serowej dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Sernik ptasie mleczko
Krok 4
Gotową masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec przez 65-70 minut w temp. 180 stopni. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 120 stopni. Przez cały czas pieczenia w żadnym wypadku nie otwierać piekarnik bo sernik szybko opadnie!!! Z kolei aby uniknąć dodatkowego opadnięcia sernika to polecam pod sernikiem umieścić foremkę z wodą aby była ciągle wilgoć podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przynajmniej przez godzinę. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce przygotowujemy polewę z białej czekolady(białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła) , dekorujemy świeżymi truskawkami.
Komentarze