400 g białego sera półtłustego
1/2 dużej puszki masy krówkowej
5 łyżek białego cukru
5 łyżek brązowego cukru demerara
4 jajka
260 g biszkoptów
7 łyżeczek ciemnego kakao
130 g + 30 g masła
100 g mlecznej czekolady
30 g śmietanki do kawy ( 3 małe kubeczki)
50 g prażonych, solonych orzeszków
Karmelowy sernik a la snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty i kakao wrzuć do malaksera i rozdrobnij, wysyp do tortownicy i dodaj 130 g roztopionego masła. Wymieszaj dłońmi tak aby masło dokładnie połączyło się z okruchami. Rozłóż na całej tortownicy i ugnieć. Wstaw do lodówki.
2.Piekarnik nastaw na 180 stopni, na dół wstaw naczynie z wodą.
3.Ser przetrzyj przez sitko. Przełóż do misy robota, dodaj jajka i wymieszaj na wolnych obrotach, Wsyp oba cukry i wymieszaj. Na końcu dodaj masę krówkową. Wymieszaj i wylej na spód z ciastek
4.Piecz 50 minut, po 30 minutach przykręcając piekarnik do 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, oddziel go nożem od brzegów formy i otwórz tortownicę
5.W małym rondelku roztop masło, dodaj do niego trzy maleńkie śmietanki do kawy, i tabliczkę, pokruszonej mlecznej czekolady, Mieszaj do połączenia składników, uważając aby czekolada się nie przypaliła. Polewę wylej na ciasto i równo rozprowadź na całej powierzchni. Obsyp posiekanymi orzeszkami (ja stłukłam je wałkiem). Wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
aby czekolada się nie przypaliła - po chwili zdejmuję z ognia i szybko mieszam, a gdy przestaje się rozpuszczać, znów na chwile stawiam na gazie..
Komentarze