pomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu.
Składniki:
składniki na 3 porcje:
3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym i dodać laskę wanilii)
2 czerwone galaretki
1 szklankę kompotu z wiśni
wiśnie z kompotu
100 ml rumu
garść rodzynek
otarta skórka z 1/4 pomarańczy
kilka listków świeżej mięty
Serniczek z serków homogeniozowanych z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy w rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy 1 galaretkę czerwoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki).
2.Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy i łączymy z 1 szklanką kompotu z wiśni. Dodajemy do galaretki z kompotem wiśnie.Gotową galaretkę wlewamy na wierzch salaterek w których już tężeje serek. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
3.Po tym czasie dno salaterki z deserem zanurzamy w gorącej wodzie na 3 sekundy i wykładamy deser na talerz. (moczenie salaterki w gorącej wodzie pomaga przy wyciąganiu serka z naczynia). Można pomóc sobie nożem. Deser dekorujemy listkami mięty, wisienkami oraz kompotem.
Komentarze