Serniczek z serków homogeniozowanych z wiśniami

4.5 (145 ocen)

pomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • składniki na 3 porcje:
    3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym i dodać laskę wanilii)
    2 czerwone galaretki
    1 szklankę kompotu z wiśni
    wiśnie z kompotu
    100 ml rumu
    garść rodzynek
    otarta skórka z 1/4 pomarańczy
    kilka listków świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczek z serków homogeniozowanych z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy w rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy 1 galaretkę czerwoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki).
  • 2. Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy i łączymy z 1 szklanką kompotu z wiśni. Dodajemy do galaretki z kompotem wiśnie.Gotową galaretkę wlewamy na wierzch salaterek w których już tężeje serek. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • 3. Po tym czasie dno salaterki z deserem zanurzamy w gorącej wodzie na 3 sekundy i wykładamy deser na talerz. (moczenie salaterki w gorącej wodzie pomaga przy wyciąganiu serka z naczynia). Można pomóc sobie nożem. Deser dekorujemy listkami mięty, wisienkami oraz kompotem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować