Sernik z serków wiejskich

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

To ulubione ciasto mojego męża. Ostatnio zachwyciło także gości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 12 dag herbatników
    ● 12 dag masła
    ● płaska łyżka kakao
    ● 1 kg serków wiejskich
    ● duży budyń śmietank.
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 1 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● 330 ml śmietanki 30%
    ● 1/3 szkl. cukru pudru
    ● łyżeczka soku z cytryny
    ● 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ● kilka kropli olejku waniliowego lub pomarańczowego
    ● masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z serków wiejskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego, rozdrabniamy. Wsypujemy do miski, dodajemy roztopione, lekko przestudzone masło i kakao. Zagniatamy. Wylepiamy dno posmarowanej masłem i posypanej bułką formy (20x30 cm).
  • 2. Serki wiejskie rozdrabniamy blenderem (aby nie było grudek), dodajemy budyń, olej, cukier, żółtka i olejek. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
  • 3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem. Dodajemy ze skórką do masy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na herbatniki. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Temperaturę zmniejszamy do 150 °C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować