serduszka z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • Średni

pyszne ciasteczka z nutką pomarańczy na każdą okazję i bez okazji.. :)

  • Średni

Składniki:


  • - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - pomarańcz (starta skórka z 1 pomarańczy): 1 sztuka
    - sok wyciśnięty z pomarańczy: 2 łyżki
    - masło: 4 łyżki
    - kieliszek rumu, brandy lub pomarańczówki (albo kieliszek wody z kilkoma kroplami aromatu rumowego lub pomarańczowego): 1 sztuka
    - mąka (tyle mąki ile "zabierze" ciasto): 1 opakowanie
    - białko surowe (do posmarowania ciasteczek): 1 sztuka
    - kandyzowana skórka pomarańczowa (do dekoracji): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serduszka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem, dodaj skórkę otartą ze świeżej pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej!). Ucieraj, aż masa zbieleje. Nadal ucierając, dolewaj alkohol (lub wodę), sok pomarańczowy i po łyżce masła. Na koniec wsypuj po trochu mąkę – tyle ile „zabierze” ciasto. Musi być gęste, takie, aby dało się dobrze zagnieść. Gdy ciasto będzie już gładkie, rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm, wykrawaj ciasteczka foremką (foremki dowolne – im mniejsze tym więcej ciasteczek). Ułóż na posypanej mąką blasze, posmaruj białkiem, ewentualnie ozdób kandyzowaną skórką pomarańczową. Piecz 12-15 min w temp. 190°C.

    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować