Sękacz po kujawsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niech nikogo nie zmyli nazwa, która wzięła się od sęków na drzewie i tak mówi się na to ciasto u mnie w domu. Pieczony na święta Bożego Narodzenia jako klasyczna rolada, w tym roku rolada zmodyfikowana po inspiracji z mojewypieki.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rolada piernikowa:
    4 jajka
    100 g cukru
    100 g mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    40-50 g gorzkiej czekolady, startej
    dodatkowa garść cukru pudru - do posypania

    Krem waniliowy:
    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii

    Krem czekoladowy:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    200 g deserowej lub gorzkiej czekolady, posiekanej

    Grzybki bezowe:
    1 białko
    szczypta soli
    60 g drobnego cukru do wypieków
    3-4 kosteczki roztopionej deserowej lub gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Sękacz po kujawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, łyżka po łyżce dodawać cukier wciąż ubijając. Wlewać po jednym żółtku, ubijając. Do masy dodać suche składniki(mąka, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa do piernika, cynamon) i wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

    Lnianą ściereczkę kuchenną rożłożyć, posypać cukrem pudrem. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać płasko ciasto i piec ok 10-12 min w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Krem waniliowy: Wszystkie składniki przełożyć do miski i ubić do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 5 minut, a potem wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce do uzyskania konsystencji budyniu. Gdy taki osiągniemy miksować aż otrzymamy krem.
  • 4. Grzybki: białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli oraz łyżka po łyżce cukier. Szprycą z okrągłą końcówką wyciskamy główki i nóżki grzybków na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 45-50 min w 140 stopniach.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy beziki ostygną w spodzie kapelusza robimy dziurkę wykałaczką polewamy rozpuszczoną czekoladą i przyklejamy nóżkę.
  • 5. Wystudzoną roladę rozwijamy, usuwamy ręczniczek i od razu smarujemy kremem waniliowym i z powrotem zawijamy już bez ściereczki. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez noc, potem odkrawamy kawałek rolady pod skosem i układamy go z boku rolady jako gałąź. Całość posmarować kremem czekoladowym. Widelcem lub wykałaczką tworzymy korę, na przedzie i końcu rysujemy sęki. Dekorujemy grzybkami wg uznania. U mnie dodatkowo gałązki świerku i jarzębina ze słoiczka. Obsypane cukrem pudrem imitującym śnieg, na chwilę przed podaniem.

Porady

Kremu czekoladowego nie ubijamy zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Zwarzony będzie twardy i będzie przypominał masło, ale jest to proces odwracalny - wystarczy podgrzać krem w kąpieli wodnej i zacząć od początku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jarzębina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować