Schab z warzywami na kopcu ryżu

4.5 (163 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dania z patelni lub smażone w woku mogą być zdowe i pełne uroku.Moje kolorowe mięsno-warzywne danie z ryżem zawsze wzbudza zachwyt.Goście proszą mnie z wyprzedzeniem o jego przygotowanie.To komplemet.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia (żółta): 1 sztuka
    - pieczarki: 400 gramów
    - papryka (zielona): 1 sztuka
    - papryka (czerwona): 1 sztuka
    - cebula (biała lub czerwona): 1 sztuka
    - schab (bez kości/kotlety): 4 sztuki
    - marchewka (surowa,średniej wielkości): 2 sztuki
    - tymianek (suszony): 1 łyżka
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 3 szczypty
    - rodzynki: 3 łyżki
    - olej (rzepakowy): 4 łyżki
    - ryż biały (saszetki): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z warzywami na kopcu ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować wodę,wsypać szczyptę soli wrzucić 2 saszetki ryżu,gotować według zaleceń producenta (15 minut).Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
  • 2. Warzywa umyć.Cukinię przkroić wzdłuż na pół,pokroić w platerki.Z papryk usunąć gniazda nasienne,pokroić w paski.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w piórka.Marchewkę obrać,przeciąć wzdłuż na pół kroić w plastrki.
  • 3. Wszystkie warzywa wraz z rodzynkami i pieczarkami wrzucić na rozgrzany olej.Smażyć przez 4-5 minut (mieszając),nastepnie posypać solą,pieprzem,tymiankiem,przykryć,dusić 15 minut.
  • 4. Kotlety schabowe umyć,pokroić w paseczki,posypać solą i pieprzem.Wrzucić na rozgrzaną patelnie teflonową,smażyć po 5 minut z obu stron.
  • warzywa,schab i ryż 5. Na talerz wysypać pół saszetki ryżu,na nim ułożyć porcję warzyw i schabu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować