Schab duszony w winie

  • wyświetlono: 9672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny, aromatyczny i rozpływający się w ustach schab. Trochę nietypowe połączenie schabu i czerwonego słodkiego wina ale naprawdę warto wypróbować.

IMG_3480

Składniki

4 kotlety schabu
sól, pieprz
czosnek granulowany
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 szkl bulionu
1/3 szkl czerwonego wina (ja akurat miałam słodkie)
2 cebulki dymki

Sposób przygotowania przepisu:

Schab duszony w winie

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić na ok pół godziny. Po tym czasie oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do rondla, zalać winem a po kilkunastu minutach bulionem. Dodać pokrojoną dymkę, liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości. Mięso wyjąć a sos odparować i zmiksować. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami i surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadschabsoswino czerwone słodkie

Komentarze

Podobne przepisy

Karczek duszony w winie

Dodane przez: Violetka76

Karczek duszony w winie

Tak przygotowany karczek po prostu...

Karczek w czerownym winie

Dodane przez: Ola1984

Karczek duszony w czerwonym winie

Pyszne, rozpływające się w ustach...

schab duszony w mleku

Dodane przez: Natalia76

Schab duszony w mleku

Bardzo dobry sposób,aby schab był...

Schab duszony w cebuli

Dodane przez: AnetaJ

Schab duszony w cebuli

Proste i szybkie do przygotowania...

Schab duszony w pomidorach

Dodane przez: Kloruś

Schab duszony w pomidorach

Schab jest chudym mięsem, które...

Dodane przez: Anitka0804

Kaczka duszona w winie

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE